Voor het eerst bloot in gezelschap

Bloot zijn we allemaal wel eens. Bij het omkleden of tijdens het douchen bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er heel veel mensen die zo nu en dan bloot zijn in gezelschap zonder dat ze zich als naturist identificeren. Voor de sauna is bloot de default kleding en gezamenlijk douchen is bij teamsporten standaard. Wel zie je dat er bij sommige sauna’s erg veel badkledingdagen op het programma verschijnen. Blijkbaar voorziet dat in een behoefte. Gaan daar mensen naar toe doe er niet over peinzen om bloot te gaan en dus voor de komst van de badkledingdagen niet gingen, of zijn het mensen die vroeger bloot gingen maar blij zijn dat het niet meer hoeft? Bij het douchen na een teamsport zie je dat het soms zelfs al gewoon wordt gevonden om onderkleding aan te houden. Je vraagt je dan af wat er met die natte onderkleding gebeurt na het douchen. Hup, gewoon broek er overheen? Moeilijk doen en met een handdoek om toch maar een droge onderbroek aantrekken?

De problemen die mensen ervaren met bloot zijn in gezelschap lijken zich te concentreren op de borsten, billen en geslachtsdelen. Een blik op het textielstrand bevestigt dat beeld: meer dan dat wordt er doorgaans niet bedekt. Het zal vast niet zijn omdat de combinatie van natte zwemkleding en zand nou zo vreselijk prettig aanvoelt. Voor veel mensen is de gedachte om helemaal bloot te zijn in gezelschap van anderen onprettiger dan het daadwerkelijke natte geschuur aan het lijf. De gedachte boezemt zelfs zoveel angst in dat velen het niet aandurven om eens te proberen of het echt zo erg is.

Er zijn ook mensen die het liefst altijd bloot zijn. Voor kleine kinderen lijkt dit vaak het geval te zijn. Meestal leren ze al snel dat ze kleding moeten dragen, gewoon omdat dat zo hoort. Een enkele volwassene heeft het nooit wat gevonden, die kleren aan het lijf. Alles gaat meteen uit zodra er geen dringende sociale reden is om nog wat aan te hebben en het warm genoeg is om bloot te zijn.

Onder iedere laag kleren gaat een bloot mens schuil

In Nederland zijn er zo’n 2,5 miljoen mensen die zo nu en dan bloot recreëren. Dat is ongeveer één op de zes in een land waar veel mogelijkheden zijn om publiekelijk bloot te zijn, zoals in de sauna, op het naaktstrand, tijdens een blootzwemuurtje of op een camping. Dat zijn echt niet allemaal mensen die kleding altijd verschrikkelijk hebben gevonden. De meesten hebben gewoon ontdekt dat het wel prettig is om na het douchen niet meteen kleren aan te trekken, dat je in je blootje beter slaapt dan met een pyjama aan, dat de wereld niet vergaat als je nog een tijdje bloot in de kleedkamer rondhangt. Als je dat gemerkt hebt dan is het vaak een kleine stap om met mooi weer eens een dagje naar de sauna te geen, en nee, niet tijdens een badkleding dag.

In Nederland is het heel geaccepteerd om bloot te zijn in de sauna. Een dagje naar de sauna is een paar keer een kwartiertje in een zweethut of in een bad. De rest van de tijd is het ontspannen op een ligstoel liggen, of rondbanjeren over het terrein. De badjas mag aan, maar het hoeft niet. Om je heen zie je wat mensen die er niet over denken om een aan te trekken. Ze hebben hem ergens opgehangen en hopen dat ze hem terug kunnen vinden als hij echt nodig is, bijvoorbeeld in het restaurant waar je niet met blote billen op met een bezwete handdoek op de stoelen mag zitten. De blootlopers worden niet door de bliksem getroffen, niet raar aangekeken en vinden het onmiskenbaar prettig om bloot te zijn. Ja, dat kenden we van onszelf ook al, van na het douchen, in bed in de kleedkamer na het sporten.

Onder iedere laag kleren gaat een bloot mens schuil. Als de kleren verdwijnen dan blijken borsten, billen en geslachtsdelen in grote lijnen erg op elkaar te lijken. Er zitten natuurlijk wel verschillen in, maar die van jezelf zijn net zo groot/klein/dik/dun/donker/licht/recht/krom/ongelijk als die van vele anderen. Het is gewoon je lichaam en heeft helemaal niks te maken met je waarde als mens. Desondanks, de eerste paar minuten is het vaak even spannend, maar dat gevoel verdwijnt al snel. Een bloot lichaam is namelijk heel erg slecht in gestrest zijn. Je natuurlijke reactie op bloot zijn is ontspanning. Tegelijkertijd negeer je wel degelijk een sociale conventie. Je doet iets wat niet “hoort” en dat voelt dan ook nog eens prettiger. “Het gevoel van vrijheid” is dan ook wat het meest genoemd wordt als je blootlopers vraagt wat er nou zo leuk aan is. Bloot zijn geeft je fysiek en mentaal de ruimte om jezelf te zijn en anderen te accepteren zoals zij zijn.

Tips

Naturisme, is dat wat voor mij?

Naturisme, is dat wat voor mij?

Een naturistenterrein. We kunnen ons voorstellen dat je je wel even afvraagt of dat wat voor je is. Moet je bloot? Waarom zou je bloot willen? Hoe gaat het daar in het werk? Is het wel veilig, ook voor kinderen? Komen er geen blootfoto's van me op internet? Wat als ik iemand tegenkom die ik ken? Zie ik er wel goed genoeg uit om bloot gezien te worden? ...
Prettig bloot

Prettig bloot

Bij ons kun je Prettig Bloot! Bij Lotus prijkt het Prettig Bloot 2020-gevelbord aan de muur. Organisaties die het Prettig Bloot keurmerk voeren, hebben de kernwaarden veiligheid, vrijheid, respect, openheid ... Meer lezen ...
Voor het eerst bloot in gezelschap

Voor het eerst bloot in gezelschap

Voor het eerst bloot in gezelschap is meestal even wennen. De eerste paar minuten is het vaak spannend, maar dat gevoel verdwijnt al snel. Een bloot lichaam is namelijk heel erg slecht in gestrest zijn. Je natuurlijke reactie op bloot zijn is ontspanning. Bloot zijn geeft je fysiek en mentaal de ruimte om jezelf te zijn en anderen te accepteren zoals zij zijn. ...
Open dag

Open dag

In verband met de coronacrisis is er in 2020 geen open dag bij Lotus. Wel kun je via een filmpje virtueel kennismaken met het terrein en de vereniging. ...
Maak kennis met naaktrecreatie

Maak kennis met naaktrecreatie

Maak kennis met Kuinderloo en met naturisme. Gezinnen uit de vier Noordelijke provincies worden uitgenodigd een dagje gratis naturistisch te recreëren op Kuinderloo. ...