Naturisme, is dat wat voor mij?

Een naturistenterrein. We kunnen ons voorstellen dat je je wel even afvraagt of dat wat voor je is. Moet je bloot? Waarom zou je bloot willen? Hoe gaat het daar in het werk? Is het wel veilig, ook voor kinderen? Komen er geen blootfoto’s van me op internet? Wat als ik iemand tegenkom die ik ken? Zie ik er wel goed genoeg uit om bloot gezien te worden?

Prettig bloot

Op Kuinderloo doen we ons best om een open, respectvolle houding naar elkaar te tonen. In je blootje kun je je behoorlijk kwetsbaar voelen als je er niet aan gewend bent. Zelfs als je er wel aan gewend bent, betekent dat niet automatisch dat je het aan de grote klok wil hangen of in volle glorie op internet wil. Het is daarom belangrijk dat een naturistenterrein een omgeving is waar je je veilig kunt voelen. Dat geldt niet alleen op Kuinderloo, maar voor alle naturistenterreinen. Het is goed te weten dat Kuinderloo het keurmerk “Prettig Bloot” van de Nederlandse federatie van naturisten (NFN) heeft.

Moet je bloot?

Je kunt op verschillende manieren kennismaken met het naturisme op Kuinderloo. In normale omstandigheden doen we jaarlijks mee met de open dag van de Nederlandse naturistenverenigingen. Je bent dan welkom om gratis een dagje kennis te maken met naturisme, de vereniging, en het terrein. We zijn trots op Kuinderloo en laten het graag zien. Je hoeft tijdens deze open dag niet bloot, maar als de omstandigheden het toelaten raden we wel aan om in de loop van je bezoek uit de kleren te gaan. Dat is immers de enige manier om naturisme echt te beleven, om niet te zeggen: aan den lijve te ondervinden.

Ook buiten de jaarlijkse open dag bieden we mogelijkheden om op Kuinderloo kennis te maken met naturisme. Dat zal dan zijn op een dag met lekker weer. Niemand heeft immers zin om in de kou, met regen, of harde wind een dag lang bloot rond te lopen. Om de veilige omgeving in stand te houden zien we zo’n dagje kennismaken met naturisme ook echt als kennismaken en ervaren, niet als rondkijken. Je bent daarom op zo’n dag welkom om bloot gebruik te maken van de voorzieningen op het terrein zoals het zwembad, de zonneweide, de tennisbaan, het terras en de speeltoestellen. Ook mag je bloot over het terrein wandelen en een praatje aanknopen met deze of gene. Als we die dag een spelletjesmiddag hebben, een muziekoptreden, een kunstkring of een andere activiteit dan mag je daar bloot aan meedoen.

Bel met de gastendienst voor een dagje kennismaken.
06 534 776 48

Het kan ook zijn dat je mensen kent die een vast plekje op Kuinderloo hebben; vrienden, familie of collega’s. Dat kan een mooie aanleiding zijn om kennis te maken met naturisme. Je bent ook dan op het hele terrein bloot welkom. Kom je alleen voor de koffie, de thee en de gezelligheid? Dat is prima, maar gekleed wel alleen bij de caravan van de betreffende leden. Spreek altijd even af dat ze je bij aankomst ophalen bij de ingang en ook weer even met je meelopen als je vertrekt.

Prettig bloot betekent ook dat wie alleen even wil rondkijken niet welkom is.

Zie ook:

Waarom zou je bloot willen?

Het komt in de beste families voor: kinderen worden bloot geboren. Je zou dus kunnen zeggen dat iedereen voor het naturisme in de wieg is gelegd. Opgroeiend in een wereld vol kleren krijgt bloot zijn voor velen helaas iets raars. In je eentje en met goede reden, zoals het nemen van een douche, gaat het allemaal wel. Bloot in gezelschap is voor veel mensen toch even slikken, of zelfs doodeng.

Voor een paar miljoen Nederlanders blijkt bloot zijn helemaal niet zo’n probleem. Ze vinden het zelfs prettig. Ze gaan bloot in de sauna, liggen bloot in de eigen tuin, bezoeken een naaktstrand of gaan op vakantie naar een blote billen camping. Met elkaar vinden we bloot zijn blijkbaar veel normaler dan we individueel denken. Bloot zijn voelt gewoon prettig, zonder knellende kleding, of plakkende natte zwemkleding na het zwemmen. Wie regelmatig, of zo nu en dan, in bloot gezelschap verkeert blijkt ook veel positiever over het eigen lichaam te denken. Je ziet dat anderen er ook niet uitzien als een fotomodel. Behalve dan dat enkele fotomodel dat ook naturist is.

Zie ook: Voor het eerst bloot in gezelschap

Hoe gaat het daar in het werk?

Kuinderloo is gewoon een camping met speeltoestellen voor de kinderen, een zwembad voor wie kan zwemmen, een pierebadje voor de kleintjes, een tennisbaan, een jeu de boulesbaan, een sauna, een clubhuis met terras en een zonneweide. Eigenlijk is er nauwelijks verschil met vergelijkbare campings, anders dan dat de mensen op Kuinderloo bloot lopen als het weer dat toelaat. Misschien zijn er een paar kleine verschillen: het terrein is erg mooi, we zijn vaak bezig met onderhoud en de onderlinge verbondenheid is groot. Wellicht zijn naturisten wat actiever dan anderen en lezen ze wat meer, maar misschien verbeelden we ons dat ook maar.

Is het wel veilig, ook voor kinderen?

Dat keurmerk is niet voor niets. Iedereen moet gewoon bloot kunnen zijn zonder zich zorgen te hoeven maken.We passen goed op elkaar; “raar” gedraag valt op en tolereren we niet. We maken er echter ook geen politiecamping van met allemaal toezichthouders. Op afwijkend gedrag ten opzichte van kinderen zijn we extra alert. De meest kwetsbaren verdienen de meeste bescherming.

Komen er geen blootfoto’s van me op internet?

Foto’s maken is op Kuinderloo niet toegestaan, zeker niet als er blote mensen in de publieke ruimte op kunnen staan. Mocht je toch de indruk hebben dat iemand ongevraagde een foto maakt waar je op staat spreek die fotograaf er dan op aan, vraag de foto’s te laten zien en laat degenen waar jij of je familieleden op staan in je bijzijn wissen. Ook op dit punt passen we goed op elkaar en beschermen we de kwetsbaren.

Wat als ik iemand tegenkom die ik ken?

Met een paar miljoen bloot recreërende Nederlanders kan je een bekende tegenkomen. Dat geldt dan natuurlijk omgekeerd ook voor degene die je tegenkomt. Ga er gerust vanuit dat ook je bekende het prettig vindt om bloot te zijn, vermoedelijk spreekt het gebrek aan kleding wat dat betreft boekdelen. Ook als je elkaar nog niet eerder bloot hebt gezien zul je merken dat niemand er een punt van maakt en elkaars privacy respecteert. Je zult hoogstens merken dat het verbroederend werkt.

Zie ik er wel goed genoeg uit om bloot gezien te worden?

Ja.

Tips

Open dag op 12 juni

Een open dag is een ideale gelegenheid om kennis te maken met naturisme en Kuinderloo. Op 12 juni kun je vrijblijvend kennismaken met Lotus. Kuinderloo is dan tussen elf uur ... Lees meer ...
Read More

Open dag

Lotus doet jaarlijks mee met de Open Dag Naaktrecreatie. Je bent dan welkom om ons een dagje als gast te bezoeken. Je mag uit de kleren voor de echte naturistische ... Lees meer ...
Read More

Naturisme, is dat wat voor mij?

Een naturistenterrein. We kunnen ons voorstellen dat je je wel even afvraagt of dat wat voor je is. Moet je bloot? Waarom zou je bloot willen? Hoe gaat het daar in het werk? Is het wel veilig, ook voor kinderen? Komen er geen blootfoto's van me op internet? Wat als ik iemand tegenkom die ik ken? Zie ik er wel goed genoeg uit om bloot gezien te worden? ...
Read More

Voor het eerst bloot in gezelschap

Voor het eerst bloot in gezelschap is meestal even wennen. De eerste paar minuten is het vaak spannend, maar dat gevoel verdwijnt al snel. Een bloot lichaam is namelijk heel erg slecht in gestrest zijn. Je natuurlijke reactie op bloot zijn is ontspanning. Bloot zijn geeft je fysiek en mentaal de ruimte om jezelf te zijn en anderen te accepteren zoals zij zijn. ...
Read More

Maak kennis met naaktrecreatie

Maak kennis met Kuinderloo en met naturisme. Gezinnen uit de vier Noordelijke provincies worden uitgenodigd een dagje gratis naturistisch te recreëren op Kuinderloo. ...
Read More